Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet

Vårt mål är att temperaturen i din bostad ska ligga på ca 21°C. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Desto kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.
Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag. 

Termostaten på elementet

Termostaten på sidan av elementet känner av rummets temperatur och stänger av och på elementet automatiskt för att hålla en jämn inomhustemperatur och spara energi när det är varmt nog. Fullt uppskruvad är den inställd att stängas av när temperaturen i rummet överstiger 21°C.
Vill du ha en svalare temperatur, till exempel i sovrummet, går det att vrida ner termostaten till en lägre siffra. I början av värmesäsongen kan det vara bra att motionera termostaten genom att vrida den mellan ändlägena några gånger. Då frigörs eventuellt tröga ventiler och termostaten fungerar bättre. Går termostaten trögt kan du kontakta våra fastighetsskötare som då kan hjälpa till med service av termostaten.

Upplevs elementen som svala?

När din termostat känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar elementet av till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementet är svalt, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet öppnas termostaten igen och elementet blir återigen varmt.
I vissa av våra fastigheter så har vi golvvärme, det är ett trögt system som tar lite längre tid att anpassa sig vid snabba väderomslag. Värmen i ett sådant system blir dock jämnare när utomhustemperaturen är lägre.

Spara energi när det går

Klok användning av vår totala energiförbrukning minskar också på våra gemensamma utsläpp av koldioxid. Stäng därför av elementen när du vädrar.

Möblera rätt

Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är. Även då kan elementet stänga av sig.